ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ε.Θ. ΣΤΗ… Δ.Ε.Φ. ( Δ - εν Έ - χω Φ – ράγκο) !!!


«Καὶ τί πταίει ἡ γλαῦξ, ἡ θρηνοῦσα ἐπὶ τῶν ἐρειπίων; Πταίουν οἱ πλάσαντες τὰ ἐρείπια. Καὶ τὰ ἐρείπια τὰ ἔπλασαν οἱ ἀνίκανοι κυβερνῆται τῆς Ἑλλάδος».
(Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης).

Βέβαια, αγαπητοί αναγνώστες, στη διάρκεια του βίου του, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, λόγω της παραπάνω άποψής του και, γενικότερα, λόγω του αμείλικτου μαστιγίου που κράδαινε κατά της πολιτικής, άνετα χαρακτηρίστηκε από τους τότε βουλευτο-υπουργο-πρωθυπουργοκόλακες της εποχής του ως… αντιδραστικός!!! Βέβαια, μετά θάνατον, αναγορεύτηκε από τους ιδίους ως… κορυφαίος Έλληνας λογοτέχνης, επονομαζόμενος, μάλιστα, ως… ο «Άγιος των ελληνικών γραμμάτων»!!!
Σήμερα, ο καταγγελτικός λόγος και η πένα – μαστίγιο του Παπαδιαμάντη, έχουν αντικατασταθεί από άλλες τεχνικές και μεθόδους, όπως, π.χ., από ένα… παπούτσι, όπως εκείνο που εκτόξευσε κατά του Πρωθυπουργού κ.Γεωργίου Παπανδρέου ο 49χρονος διαδηλωτής, ιατρός ακτινολόγος παρακαλώ, Στέργιος Πραπεβέζης, προφανώς, έχοντας ως πρότυπο αντίστοιχο διαδηλωτή στην Αγγλία, όταν εκείνος είχε εκτοξεύσει στις 2 Φεβρουαρίου 2009 ένα παπούτσι εναντίον του Κινέζου πρωθυπουργού Ουέν Ζιαμπάο στη διάρκεια ομιλίας του τελευταίου στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ.
Θα μου πείτε: είναι δυνατόν, η εκτόξευση ενός παπουτσιού, να αφυπνίσει τους κυβερνώντες μας και να τους οδηγήσει σε αλλαγή πολιτικής; Είναι δυνατόν, αυτή η μορφή λαϊκού ακτιβισμού, η οποία, σημειωτέον, εκφράστηκε πλήρως τεκμηριωμένη με λογικά επιχειρήματα από έναν καθ’ όλα αξιοσέβαστο και σοβαρό συμπολίτη μας, να διώξει μια ώρα αρχύτερα το Δ.Ν.Τ. από τη χώρα μας; Μάλλον όχι. Ουδείς όμως αμφισβητεί το ότι, σήμερα, το παπούτσι ήταν μόλις ένα. Αύριο, που ο λαός μας θα νιώσει ακόμα εντονότερα στο πετσί του την εφαρμογή του μνημονίου με τη λήψη νέων μέτρων (κοντός ψαλμός, κι ας το διαψεύδει μετ’ επιτάσεως ο Γ. Παπανδρέου), πόσα θα είναι; Αφήστε που υπάρχει και η άλλη απορία: θα είναι μόνο παπούτσια, ή θα εμπλουτιστεί το «οπλοστάσιο» των εκτοξευόμενων αντικειμένων και με άλλα αντικείμενα; Ουαί κι αλίμονό μας!!!
Αλήθεια όμως, πώς σας φάνηκε το προσφάτως ανασχηματισθέν και εμπλουτισθέν με έναν (1) υπουργό, πέντε (5) αναπληρωτές υπουργούς και έξι (6) υφυπουργούς, υπουργικό συμβούλιο; Το ξέρετε ότι ποσοστιαία επιβάρυνση των λειτουργικών δαπανών από τον ανασχηματισμό ανέρχεται στο 17%, δηλαδή…. 1.944.000 ευρώ; Κι ας παλεύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Γιώργος Πεταλωτής να μας πείσει ότι το κόστος της κυβερνητικής λειτουργίας έχει περιοριστεί αισθητά!!! Κάποιος, λοιπόν, από την κυβέρνηση, είχε τη φαεινή ιδέα, να συνεδριάσει το νέο υπουργικό συμβούλιο σε μια… αποθήκη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης!!! Θα πει κάποιος: πώς μπορείς να κουβεντιάζεις μέσα σε μια αποθήκη για την οικονομία, όταν γνωρίζεις ότι, συνήθως, σε τέτοιος χώρους, τριγυρίζουν πάσης φύσεως… τρωκτικά; Πάντως, έτσι όπως το πάει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι, η επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί σε κάποιο μυστικό… υπόγειο καταφύγιο, ένεκα των αλλεπάλληλων κοινωνικών εκρήξεων που οσονούπω αναμένονται. Βέβαια, ο λαός θα περίμενε πιο ριζοσπαστικές ιδέες, όπως, π.χ., να συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο στην πυρόπληκτη και σεισμόπληκτη Ηλεία, και μάλιστα, στην τραγική Αρτέμιδα, στο σημείο που κάηκε η μάνα με τα τρία παιδιά της, οι δασοπυροσβέστες και οι υπόλοιποι πολίτες, ως μια συμβολική, έστω, ενέργεια του Πρωθυπουργού κινούμενη προς τη δέσμευση που ο ίδιος είχε δώσει πέρυσι τον Οκτώβρη, επισκεπτόμενος τον νομό μας, ότι «η Ηλεία θα μετατραπεί σε πρότυπο πράσινης ανάπτυξης», αν και, ένα χρόνο περίπου μετά, όλοι οι Ηλείοι πολίτες ομολογούν ότι είδαν μόνο… «πράσινα άλογα» και ουδόλως… «πράσινη ανάπτυξη»!!! Ή, να συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο στο σπίτι ενός εκ των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, στο σπίτι ενός εκ των χιλιάδων αδικαίωτων συμβασιούχων του Δημοσίου, σ’ ένα δημόσιο νοσοκομείο χωρίς επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε μια λυόμενη σχολική αίθουσα, εν έτει 2010, σ’ ένα εμπορικό κέντρο με φόντο τα καταστήματα που έχουν βάλει λουκέτο, κ.α. Όχι σε… αποθήκη!!!
Για την εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, για τις ψεύτικες υποσχέσεις, τις αντιφάσεις και τις ανακρίβειες που εκτόξευσε, δεν θα επεκταθώ περισσότερο. Όμως, στο σημείο αυτό, θα κάνω δημόσια την εξής πρόταση: να πάψει αυτό το «κομματικό πανηγυράκι» που κάθε Σεπτέμβρη λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της Διεθνούς Εκθέσεως. Να πάψει η Δ ιεθνής Έ κθεση Θεσσαλονίκης να καταντά… Δ ιεθνής Έ κθεση Θ Α (πράσινων, κόκκινων, γαλάζιων, κ.α.).
«Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, με την ιστορική συνέχεια και το ρόλο που έπαιξε εδώ και οχτώ δεκαετίες, αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον εθνικό εκθεσιακό πυλώνα της χώρας. Η πολιτική που χαράζει έχει μοναδικό γνώμονα τη στήριξη και προβολή της ελληνικής παραγωγής και επιχειρηματικότητας και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο…». Αυτά και πολλά άλλα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεθνούς Εκθέσεως (www.tif.gr). Στα πλαίσια αυτής της λογικής, είναι παντελώς ασύμβατη η εικόνα των κομματικών – κυβερνητικών ή αντιπολιτευτικών – «στρατιών», που ακολουθούν τον αρχηγό τους και αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του ακροατηρίου τους. Είναι παντελώς απαράδεκτη η στρεβλή προβολή της παθογένειας του πολιτικού μας συστήματος μέσα από αδιέξοδους πολιτικούς μονολόγους και η ίδια η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, αυτή καθ’ εαυτή, να περιορίζεται σε ρόλο γλάστρας. Γεμίζουν κάθε χρόνο τα μπουζουξίδικα και τα εστιατόρια της συμπρωτεύουσας με υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη κάθε κόμματος, παρακαλά κάθε φορά ο εκάστοτε Πρωθυπουργός τους υπουργούς του να… αποφεύγουν τα νυχτοπερπατήματα στα κέντρα διασκέδασης και, κατά τ’ άλλα, η… Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης μας μάρανε; Σήμερα ήταν η σειρά του κυβερνώντος κόμματος, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Την άλλη εβδομάδα, θα είναι η σειρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της Ν.Δ. Τη μεθεπόμενη εβδομάδα, θα είναι η σειρά του Κ.Κ.Ε., μετά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (τουλάχιστον, ό,τι έχει απομείνει απ’ αυτόν), και, τέλος, του ΛΑ.Ο.Σ. Ο άλλος… λαός διαδηλώνει στους δρόμους και εκφράζει τη δυασαρέσκειά του, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου εκφράζει την… ικανοποίησή του για τα ήρεμα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ., αφού… «δε συνέβη το παραμικρό στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης», και ζήσαμε εμείς καλά (που λέει ο λόγος), κι αυτοί καλύτερα (αυτό είναι το μόνο σίγουρο).
Άντε, και του χρόνου (με «ευαγγέλιο», το μνημόνιο)!!!!

Υ.Γ.: Καλά Γιωργάκη, εσύ θα φύγεις αμέσως για το Όσλο της Νορβηγίας. Οι υπόλοιποι, έχουν βενζίνη για να γυρίσουν στην Αθήνα ή θα τους δώσουν οι… φορτηγατζήδες; Μήπως, άραγε, γι’ αυτό δεν ήρθε ο Πάγκαλος στη Δ.Ε.Θ.;


Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος
Δάσκαλος – Δημοτικός Σύμβουλος Βώλακος

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ" του νομού Ηλείας τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Από το Blogger.