ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ... "ΣΧΟΛΑΣΕ"!!!


Λέμε εμείς κι εννοούμε εγώ
λέμε εσύ κι εννοούμε πάλι εγώ
λέμε αυτός κι εννοούμε πάλι εγώ.
Στην ουσία, μόνο με το εγώ
μπορούμε να εννοήσουμε
κάποιον άλλο.


(Τίτος Πατρίκιος, «Το πρόβλημα με τις αντωνυμίες», από τη συλλογή «Αντικριστοί καθρέφτες» (1988)

Παγκόσμια ημέρα ποίησης σήμερα, και με αφορμή, τη σημερινή αξιέπαινη εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγου Πύργου – Ολυμπίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, το απόγευμα, στον Πύργο, με εκλεκτό προσκεκλημένο και ομιλητή έναν από τους σημαντικότερους ποιητές της μεταπολεμικής Ελλάδας, τον Τίτο Πατρίκιο, η σκέψη μας ταξιδεύει - όπως άλλωστε θα έπρεπε - όχι στον υπέροχο κόσμο της ποίησης, που σύμφωνα με τον ίδιο πάντα ποιητή «είναι μια πόρτα ανοιχτή», αλλά στις κλειστές εκείνες πόρτες των σχολείων της δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία, σύμφωνα με απόφαση της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κας Άννας Διαμαντοπούλου, είτε συγχωνεύονται, είτε καταργούνται, είτε υποβαθμίζονται. Και, μαζί με αυτά, καταργείται και συγχωνεύεται το ήδη υποβαθμισμένο οικοδόμημα της κατ’ ευφημισμόν «δημόσιας και δωρεάν παιδείας».

Τι κι αν έλεγε ο Αριστοτέλης πριν από 2.300 και βάλε χρόνια ότι «όσοι μελέτησαν την τέχνη του διοικείν, έχουν πεισθεί ότι η τύχη των κρατών εξαρτάται, κατά βάση, από την εκπαίδευση των νέων»!!! Στην Ελλάδα του σήμερα, και σε μια καταστροφική πορεία από τη Μεταπολίτευση μέχρι τον παρόντα καιρό του Μνημονίου και του Δ.Ν.Τ., οι κυβερνώντες μας, άλλοι λίγο και άλλοι περισσότερο, αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος ότι, στο χώρο της Εκπαίδευσης (να ήταν μόνο αυτός…), είχαν μελετήσει περισσότερο την τέχνη του… «διαλύειν» - γιατί, το να διαλύσεις κάτι, θέλει κι αυτό την τέχνη του –, παρά του… «διοικείν»!!! Τρανή απόδειξη, η απόφαση της Υπουργού Παιδείας, σύμφωνα με την οποία, σε ολόκληρη την Ελλάδα, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, συνενώνονται 410 Γυμνάσια και Λύκεια σε 205, ενώ, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, συνενώνονται 1.523 σχολεία σε 672, καταργούνται δηλαδή 851 σχολεία!!! Επιπλέον υποβιβάζονται 157 δημοτικά και 92 νηπιαγωγεία. Μάλιστα, στα νούμερα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα εκατοντάδες ολοήμερα τμήματα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία τα οποία, επίσης, καταργούνται. Ειδικότερα, στον μονίμως κολλημένο στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης νομό Ηλείας, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, συγχωνεύονται οκτώ (8) σχολεία, σε σύνολο 68 Γυμνασίων και Λυκείων (ποσοστό 11,76%), ενώ καταργείται οριστικά το Γυμνάσιο Μυρτιάς – Σκουροχωρίου. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, σε σύνολο 225 Δημοτικών Σχολείων, συγχωνεύονται είκοσι έξι (26) -ποσοστό 11,56%-, καταργούνται οριστικά δεκαπέντε (15), ενώ, σε σύνολο 148 Νηπιαγωγείων, συγχωνεύονται τέσσερα (4) – ποσοστό 2,70% -, ενώ καταργούνται οριστικά δεκατρία (13).

Και θα αναρωτηθεί κάποιος: προς τι όλα αυτά; Σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο Παιδείας, οι αλλαγές στα σχολεία (συγχωνεύσεις, καταργήσεις – υποβιβασμοί) έγιναν «για το καλό των μαθητών μας», «με παιδαγωγικά κριτήρια», «για αξιοποίηση του υπάρχοντος εκπαιδευτικού προσωπικού». Σύμφωνα δε με μια ρωσική παροιμία, «δεν ωφελεί να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα Παράδεισο στη γη. Ας εστιάσουμε στο να μειώσουμε την κόλαση». Τέλος, σύμφωνα, με την συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, με την εν λόγω υπουργική απόφαση, συρρικνώθηκε επικίνδυνα ο εναπομείνας «εκπαιδευτικός παράδεισος» και δημιουργήθηκε νέος χώρος, τον οποίον θα καταλάβει η «εκπαιδευτική κόλαση» που ακούει στο όνομα «συγχωνεύσεις, καταργήσεις - υποβιβασμοί». Και όχι μόνο αυτό: η απόφαση αυτή, αποδεδειγμένα, αποτελεί απόδειξη προχειρότητας, μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, και, πάνω απ’ όλα, μνημείο εξαπάτησης τόσο των τοπικών κοινωνιών, όσο και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Γιατί, στην προκειμένη περίπτωση, αγνοήθηκαν και περιφρονήθηκαν προκλητικά και επιδεικτικά – ομόφωνες ή κατά πλειοψηφία – τεκμηριωμένες αποφάσεις Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων (Πύργου, Σκιλλούντος, Πηνειού), εισηγήσεις Προϊσταμένων Γραφείων, Διευθυντών και Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, αλλά και οι περί του αντιθέτου φωνές των τοπικών κοινωνιών, των γονέων και των μαθητών, που δεν τους έφτανε το έκτρωμα του «Καλλικράτη» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, βλέπουν και τον «εκπαιδευτικό Καλλικράτη» να αποτελειώνει την εξαθλιωμένη ελληνική περιφέρεια!!!

Το Γυμνάσιο Μυρτιάς-Σκουροχωρίου, με 52 εγγεγραμμένους μαθητές, καταργείται, ενώ, από το νέο διδακτικό έτος, οι εν λόγω μαθητές, καλούνται να φοιτήσουν σε σχολεία του Πύργου παρόλο που κάποια από αυτά εξακολουθούν να λειτουργούν σε λυόμενα, λόγω του σεισμού του 2008, που προκάλεσε ζημιές στις σχολικές υποδομές!!! Οι μαθητές του Γυμνασίου Εφύρας, ενός σχολείου που διαθέτει α) το πιο σύγχρονο εργαστήριο πληροφορικής του Νομού μας, β) δανειστική βιβλιοθήκη με 2.500 τίτλους βιβλίων που οι ίδιοι οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους συγκέντρωσαν, κατέγραψαν και αρχειοθέτησαν,
γ). αίθουσα με διαδραστικό πίνακα (εδώ και 3 έτη), δηλαδή, οι καθηγητές δημιούργησαν ψηφιακό σχολείο πολύ πριν από τις εξαγγελίες της Πολιτείας,
δ) ηχητικό σύστημα για να αναπαράγει μουσική στα διαλείμματα δημιουργώντας μια ευχάριστη διάθεση στους μαθητές, ε) αίθουσα εκδηλώσεων με ηχητικά συστήματα, στ) τρεις μονάδες βιντεοπροβολής και εκατοντάδες CD και DVD με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, και ζ) εξωτερικούς χώρους άθλησης με γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ. τη νέα σχολική χρονιά να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο Σιμόπουλου, το οποίο, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 2008 που έπληξαν την περιοχή, λειτουργεί σε λυόμενες αίθουσες δίπλα στο υπό κατεδάφιση κτίριο του Γυμνασίου Λυκείου Σιμόπουλου, χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές!!!

Τέλος, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές του Γυμνασίου Αυγείου 1) Για να καλυφθεί η απόσταση από το Δ.Δ του Κέντρου μέχρι το Γυμνάσιο Αυγείου, περνώντας το λεωφορείο από τα Δ.Δ των Καλυβίων, της Αρχαίας Ήλιδας, Αυγείου και Αγίου Δημητρίου, Σωστίου και Ρουπακίου χρειάζεται, λόγω κακού και στενού δρόμου, περίπου 45 λεπτά. Ο χρόνος αυτός θα επιμηκυνθεί με την ενδεχόμενη συγχώνευση του σχολείου με το Γυμνάσιο Χαβαρίου.

2)Το Γυμνάσιο Αυγείου είναι γνωστό, τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στην κεντρική διοίκηση, ότι αποτελεί ένα ιδιαίτερο σχολείο, καθώς φιλοξενεί στην πλειοψηφία μαθητές από μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα της περιοχής, την ομάδα των Ρομά. Ως εκ τούτου και μετά από πιέσεις στις αρμόδιες Υπηρεσίες έχει κατακτηθεί και ήδη λειτουργεί για πάνω από μία δεκαετία το προνόμιο της διαίρεσης των τάξεων στα γλωσσικά μαθήματα. Πρέπει να τονιστεί ότι στο Γυμνάσιο Χαβαρίου είναι αδύνατο να συνεχιστεί η συγκεκριμένη δράση, εφόσον δε διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές (κτιριακές και υλικοτεχνικές).

3) Επιπλέον, το παραπάνω σχολείο δε διαθέτει την κατάλληλη κτιριακή υποδομή (χρησιμοποιεί ήδη λυόμενες αίθουσες) και για τη λειτουργία τμημάτων ένταξης. Αντίθετα, το κτίριο του Γυμνασίου Αυγείου είναι σε άριστη κατάσταση και εξυπηρετεί πλήρως τις παιδαγωγικές ανάγκες του.

Δηλαδή, κυρία Διαμαντοπούλου, τα… «παιδαγωγικά κριτήρια» και… «το καλό των μαθητών μας» σας ωθούν να μεταφερθούν τα παιδιά των Ηλείων πολιτών, από σύγχρονα και λειτουργικά σχολεία, σε… λυόμενες αίθουσες; Το… «καλό των μαθητών μας» σας οδηγεί να τα βγάλετε στους δρόμους – καρμανιόλες της Ηλείας, αφού, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις αξιωματικών της Τροχαίας οι οποίοι συγκεντρώνουν και αξιολογούν τα δεδομένα για την οδική ασφάλεια στη χώρα μας, ο νομός Ηλείας συγκαταλέγεται, στη λίστα της υψηλής επικινδυνότητας στα τροχαία ατυχήματα (πηγή: www.iliatora.gr) ;

Για το τέλος, σας αφήνω την απίθανη, τραγική και επικίνδυνη άποψη που εξέφρασε σε τηλεοπτική εκπομπή στην Ολυμπιακή Ραδιοφωνία Τηλεόραση την περασμένη Παρασκευή ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ.Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, κινήθηκε στη «λογική» ότι…. επειδή ο νομός Ηλείας φιγουράρει στις πρώτες θέσεις σε μαθητική διαρροή (σ.σ.: στη λίστα με το ποσοστό των μαθητών των δημοσίων Ενιαίων Λυκείων που απορρίπτονται, με ποσοστό 23,6%, καθώς και στην αντίστοιχη που εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά αδικαιολόγητης διακοπής της φοίτησης των μαθητών του γυμνασίου, με ποσοστό 5,2%), οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων της Ηλείας είναι σωστές, αποτελούν… «ρεαλιστικά δεδομένα»!!! Με άλλα λόγια δηλαδή, αφού οι μαθητές της Ηλείας εγκαταλείπουν τα σχολεία, τί τα θέλουμε τα σχολεία; Βέβαια, για το τί έκανε και τί κάνει η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να ανασχέσει και να αντιστρέψει τη μαθητική αυτή διαρροή, ούτε λόγος να γίνεται….

«Να στερεώνετε σχολεία», συμβούλευε τους απαίδευτους ραγιάδες στην Τουρκοκρατία ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. «Να κλείνετε τα σχολεία», ορίζει το Δ.Ν.Τ. στην κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. !!! Σημεία των καιρών….

Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος

Δάσκαλος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Από το Blogger.