ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ... "ΣΧΟΛΑΣΕ"!!!


Λέμε εμείς κι εννοούμε εγώ
λέμε εσύ κι εννοούμε πάλι εγώ
λέμε αυτός κι εννοούμε πάλι εγώ.
Στην ουσία, μόνο με το εγώ
μπορούμε να εννοήσουμε
κάποιον άλλο.


(Τίτος Πατρίκιος, «Το πρόβλημα με τις αντωνυμίες», από τη συλλογή «Αντικριστοί καθρέφτες» (1988)

Παγκόσμια ημέρα ποίησης σήμερα, και με αφορμή, τη σημερινή αξιέπαινη εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγου Πύργου – Ολυμπίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, το απόγευμα, στον Πύργο, με εκλεκτό προσκεκλημένο και ομιλητή έναν από τους σημαντικότερους ποιητές της μεταπολεμικής Ελλάδας, τον Τίτο Πατρίκιο, η σκέψη μας ταξιδεύει - όπως άλλωστε θα έπρεπε - όχι στον υπέροχο κόσμο της ποίησης, που σύμφωνα με τον ίδιο πάντα ποιητή «είναι μια πόρτα ανοιχτή», αλλά στις κλειστές εκείνες πόρτες των σχολείων της δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία, σύμφωνα με απόφαση της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κας Άννας Διαμαντοπούλου, είτε συγχωνεύονται, είτε καταργούνται, είτε υποβαθμίζονται. Και, μαζί με αυτά, καταργείται και συγχωνεύεται το ήδη υποβαθμισμένο οικοδόμημα της κατ’ ευφημισμόν «δημόσιας και δωρεάν παιδείας».

Τι κι αν έλεγε ο Αριστοτέλης πριν από 2.300 και βάλε χρόνια ότι «όσοι μελέτησαν την τέχνη του διοικείν, έχουν πεισθεί ότι η τύχη των κρατών εξαρτάται, κατά βάση, από την εκπαίδευση των νέων»!!! Στην Ελλάδα του σήμερα, και σε μια καταστροφική πορεία από τη Μεταπολίτευση μέχρι τον παρόντα καιρό του Μνημονίου και του Δ.Ν.Τ., οι κυβερνώντες μας, άλλοι λίγο και άλλοι περισσότερο, αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος ότι, στο χώρο της Εκπαίδευσης (να ήταν μόνο αυτός…), είχαν μελετήσει περισσότερο την τέχνη του… «διαλύειν» - γιατί, το να διαλύσεις κάτι, θέλει κι αυτό την τέχνη του –, παρά του… «διοικείν»!!! Τρανή απόδειξη, η απόφαση της Υπουργού Παιδείας, σύμφωνα με την οποία, σε ολόκληρη την Ελλάδα, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, συνενώνονται 410 Γυμνάσια και Λύκεια σε 205, ενώ, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, συνενώνονται 1.523 σχολεία σε 672, καταργούνται δηλαδή 851 σχολεία!!! Επιπλέον υποβιβάζονται 157 δημοτικά και 92 νηπιαγωγεία. Μάλιστα, στα νούμερα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα εκατοντάδες ολοήμερα τμήματα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία τα οποία, επίσης, καταργούνται. Ειδικότερα, στον μονίμως κολλημένο στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης νομό Ηλείας, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, συγχωνεύονται οκτώ (8) σχολεία, σε σύνολο 68 Γυμνασίων και Λυκείων (ποσοστό 11,76%), ενώ καταργείται οριστικά το Γυμνάσιο Μυρτιάς – Σκουροχωρίου. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, σε σύνολο 225 Δημοτικών Σχολείων, συγχωνεύονται είκοσι έξι (26) -ποσοστό 11,56%-, καταργούνται οριστικά δεκαπέντε (15), ενώ, σε σύνολο 148 Νηπιαγωγείων, συγχωνεύονται τέσσερα (4) – ποσοστό 2,70% -, ενώ καταργούνται οριστικά δεκατρία (13).

Και θα αναρωτηθεί κάποιος: προς τι όλα αυτά; Σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο Παιδείας, οι αλλαγές στα σχολεία (συγχωνεύσεις, καταργήσεις – υποβιβασμοί) έγιναν «για το καλό των μαθητών μας», «με παιδαγωγικά κριτήρια», «για αξιοποίηση του υπάρχοντος εκπαιδευτικού προσωπικού». Σύμφωνα δε με μια ρωσική παροιμία, «δεν ωφελεί να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα Παράδεισο στη γη. Ας εστιάσουμε στο να μειώσουμε την κόλαση». Τέλος, σύμφωνα, με την συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, με την εν λόγω υπουργική απόφαση, συρρικνώθηκε επικίνδυνα ο εναπομείνας «εκπαιδευτικός παράδεισος» και δημιουργήθηκε νέος χώρος, τον οποίον θα καταλάβει η «εκπαιδευτική κόλαση» που ακούει στο όνομα «συγχωνεύσεις, καταργήσεις - υποβιβασμοί». Και όχι μόνο αυτό: η απόφαση αυτή, αποδεδειγμένα, αποτελεί απόδειξη προχειρότητας, μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, και, πάνω απ’ όλα, μνημείο εξαπάτησης τόσο των τοπικών κοινωνιών, όσο και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Γιατί, στην προκειμένη περίπτωση, αγνοήθηκαν και περιφρονήθηκαν προκλητικά και επιδεικτικά – ομόφωνες ή κατά πλειοψηφία – τεκμηριωμένες αποφάσεις Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων (Πύργου, Σκιλλούντος, Πηνειού), εισηγήσεις Προϊσταμένων Γραφείων, Διευθυντών και Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, αλλά και οι περί του αντιθέτου φωνές των τοπικών κοινωνιών, των γονέων και των μαθητών, που δεν τους έφτανε το έκτρωμα του «Καλλικράτη» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, βλέπουν και τον «εκπαιδευτικό Καλλικράτη» να αποτελειώνει την εξαθλιωμένη ελληνική περιφέρεια!!!

Το Γυμνάσιο Μυρτιάς-Σκουροχωρίου, με 52 εγγεγραμμένους μαθητές, καταργείται, ενώ, από το νέο διδακτικό έτος, οι εν λόγω μαθητές, καλούνται να φοιτήσουν σε σχολεία του Πύργου παρόλο που κάποια από αυτά εξακολουθούν να λειτουργούν σε λυόμενα, λόγω του σεισμού του 2008, που προκάλεσε ζημιές στις σχολικές υποδομές!!! Οι μαθητές του Γυμνασίου Εφύρας, ενός σχολείου που διαθέτει α) το πιο σύγχρονο εργαστήριο πληροφορικής του Νομού μας, β) δανειστική βιβλιοθήκη με 2.500 τίτλους βιβλίων που οι ίδιοι οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους συγκέντρωσαν, κατέγραψαν και αρχειοθέτησαν,
γ). αίθουσα με διαδραστικό πίνακα (εδώ και 3 έτη), δηλαδή, οι καθηγητές δημιούργησαν ψηφιακό σχολείο πολύ πριν από τις εξαγγελίες της Πολιτείας,
δ) ηχητικό σύστημα για να αναπαράγει μουσική στα διαλείμματα δημιουργώντας μια ευχάριστη διάθεση στους μαθητές, ε) αίθουσα εκδηλώσεων με ηχητικά συστήματα, στ) τρεις μονάδες βιντεοπροβολής και εκατοντάδες CD και DVD με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, και ζ) εξωτερικούς χώρους άθλησης με γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ. τη νέα σχολική χρονιά να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο Σιμόπουλου, το οποίο, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 2008 που έπληξαν την περιοχή, λειτουργεί σε λυόμενες αίθουσες δίπλα στο υπό κατεδάφιση κτίριο του Γυμνασίου Λυκείου Σιμόπουλου, χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές!!!

Τέλος, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές του Γυμνασίου Αυγείου 1) Για να καλυφθεί η απόσταση από το Δ.Δ του Κέντρου μέχρι το Γυμνάσιο Αυγείου, περνώντας το λεωφορείο από τα Δ.Δ των Καλυβίων, της Αρχαίας Ήλιδας, Αυγείου και Αγίου Δημητρίου, Σωστίου και Ρουπακίου χρειάζεται, λόγω κακού και στενού δρόμου, περίπου 45 λεπτά. Ο χρόνος αυτός θα επιμηκυνθεί με την ενδεχόμενη συγχώνευση του σχολείου με το Γυμνάσιο Χαβαρίου.

2)Το Γυμνάσιο Αυγείου είναι γνωστό, τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στην κεντρική διοίκηση, ότι αποτελεί ένα ιδιαίτερο σχολείο, καθώς φιλοξενεί στην πλειοψηφία μαθητές από μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα της περιοχής, την ομάδα των Ρομά. Ως εκ τούτου και μετά από πιέσεις στις αρμόδιες Υπηρεσίες έχει κατακτηθεί και ήδη λειτουργεί για πάνω από μία δεκαετία το προνόμιο της διαίρεσης των τάξεων στα γλωσσικά μαθήματα. Πρέπει να τονιστεί ότι στο Γυμνάσιο Χαβαρίου είναι αδύνατο να συνεχιστεί η συγκεκριμένη δράση, εφόσον δε διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές (κτιριακές και υλικοτεχνικές).

3) Επιπλέον, το παραπάνω σχολείο δε διαθέτει την κατάλληλη κτιριακή υποδομή (χρησιμοποιεί ήδη λυόμενες αίθουσες) και για τη λειτουργία τμημάτων ένταξης. Αντίθετα, το κτίριο του Γυμνασίου Αυγείου είναι σε άριστη κατάσταση και εξυπηρετεί πλήρως τις παιδαγωγικές ανάγκες του.

Δηλαδή, κυρία Διαμαντοπούλου, τα… «παιδαγωγικά κριτήρια» και… «το καλό των μαθητών μας» σας ωθούν να μεταφερθούν τα παιδιά των Ηλείων πολιτών, από σύγχρονα και λειτουργικά σχολεία, σε… λυόμενες αίθουσες; Το… «καλό των μαθητών μας» σας οδηγεί να τα βγάλετε στους δρόμους – καρμανιόλες της Ηλείας, αφού, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις αξιωματικών της Τροχαίας οι οποίοι συγκεντρώνουν και αξιολογούν τα δεδομένα για την οδική ασφάλεια στη χώρα μας, ο νομός Ηλείας συγκαταλέγεται, στη λίστα της υψηλής επικινδυνότητας στα τροχαία ατυχήματα (πηγή: www.iliatora.gr) ;

Για το τέλος, σας αφήνω την απίθανη, τραγική και επικίνδυνη άποψη που εξέφρασε σε τηλεοπτική εκπομπή στην Ολυμπιακή Ραδιοφωνία Τηλεόραση την περασμένη Παρασκευή ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ.Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, κινήθηκε στη «λογική» ότι…. επειδή ο νομός Ηλείας φιγουράρει στις πρώτες θέσεις σε μαθητική διαρροή (σ.σ.: στη λίστα με το ποσοστό των μαθητών των δημοσίων Ενιαίων Λυκείων που απορρίπτονται, με ποσοστό 23,6%, καθώς και στην αντίστοιχη που εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά αδικαιολόγητης διακοπής της φοίτησης των μαθητών του γυμνασίου, με ποσοστό 5,2%), οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων της Ηλείας είναι σωστές, αποτελούν… «ρεαλιστικά δεδομένα»!!! Με άλλα λόγια δηλαδή, αφού οι μαθητές της Ηλείας εγκαταλείπουν τα σχολεία, τί τα θέλουμε τα σχολεία; Βέβαια, για το τί έκανε και τί κάνει η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να ανασχέσει και να αντιστρέψει τη μαθητική αυτή διαρροή, ούτε λόγος να γίνεται….

«Να στερεώνετε σχολεία», συμβούλευε τους απαίδευτους ραγιάδες στην Τουρκοκρατία ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. «Να κλείνετε τα σχολεία», ορίζει το Δ.Ν.Τ. στην κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. !!! Σημεία των καιρών….

Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος

Δάσκαλος


Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011: Οι κάτοικοι του Πύργου, της Αμαλιάδας και των άλλων πόλεων και χωριών της Ηλείας έχουν ήδη ξυπνήσει και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν για τις δουλειές τους: τα παιδιά να πάνε στο σχολείο, οι δημόσιοι υπάλληλοι στην υπηρεσία τους (όποιες έχουν απομείνει στην Ηλεία), οι υπάλληλοι του Ο.Σ.Ε. που πήραν μετάταξη, να τριγυρίζουν άσκοπα στους έρημους σιδηροδρομικούς σταθμούς περιμένοντας πότε θα δεήσει η Πολιτεία να τους στείλει στη νέα υπηρεσία τους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες στα καταστήματά τους, οι συνταξιούχοι στο καφενείο για καφέ και εφημερίδα και οι νοικοκυρές, να κάνουν καμιά δουλειά στο σπίτι.

7:45 το πρωί, ώρα Ελλάδας: Η γη αρχίζει να σείεται. «ΣΕΙΣΜΟΣ» φωνάζουν όλοι, και, αλλόφρονες, τρέχουν να βρουν ένα ασφαλές μέρος να σωθούν. Όποιος προλάβει… Η ένταση της σεισμικής δόνησης είναι πρωτόγνωρη για τα σεισμικά δεδομένα της Ηλείας, αλλά και της Ελλάδας. Η γη «χορεύει» ασταμάτητα κάτω από τα πόδια τους. Ισόγεια και πολυκατοικίες καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα, παρασύροντας στο θάνατο τους αγουροξυπνημένους ενοίκους τους, δρόμοι ανοίγουν στα δύο, σοβάδες πέφτουν από τα σπίτια εκείνα που εξακολουθούν ακόμα να αντιστέκονται στον Εγκέλαδο, κολώνες της Δ.Ε.Η. και του Ο.Τ.Ε. πέφτουν στο έδαφος, εκρήξεις ακούγονται σε διάφορα σημεία των πόλεων και των χωριών, από τα γκαζάκια και τις φιάλες υγραερίου των σπιτιών (όχι, μην ανησυχείτε, δεν είναι από φυσικό αέριο, μιας και, ως γνωστόν, η Ηλεία έχει εξαιρεθεί από το δίκτυο μεταφοράς και παροχής φυσικού αερίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, μιας και, σύμφωνα με τον γενικότερο σχεδιασμό, το δίκτυο σταματά στον… Άραξο (εμ, τί νομίζατε, μόνο τα αεροπλάνα σταματούν στον Άραξο;). Σου λέει η κυβέρνηση: αν, λέμε, ΑΝ, ένας παρόμοιος με εκείνον της Ιαπωνίας σεισμός πλήξει την Ηλεία, είναι δυνατόν εκθέσουμε τους Ηλείους πολίτες και τις περιουσίες τους σε κίνδυνο από τις εκκωφαντικές εκρήξεις στο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου και από τις τεράστιες φλόγες που θα ξεπηδούν από τις σωλήνες, καταστρέφοντας τα πάντα; Επομένως, δε χορηγούμε φυσικό αέριο στην Ηλεία, και έχουμε όλοι μας το κεφάλι μας… ήσυχο!!! Αυτό πάει να πει… «προοδευτική και σοσιαλιστική πρόβλεψη» της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στον τομέα των φυσικών καταστροφών, στα πρότυπα αντίστοιχης… «πρόβλεψης» της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ. (να μην το ξεχνάμε αυτό)!!! Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε…

7:47: Επιτέλους… ο φοβερός και τρομερός σεισμός σταμάτησε, δύο ολόκληρα λεπτά αφότου άρχισε. Νεκροί ή τραυματισμένοι πολίτες κείτονται στους δρόμους. Χάος και αλλοφροσύνη παντού… Ηλεκτρικό δεν υπάρχει. Έχει κοπεί. Βέβαια, εμείς, οι πολίτες, είχαμε έγκαιρα φροντίσει να το κόψουμε, πολύ πριν εκδηλωθεί ο σεισμός, αφού, εκεί που έφτασε η τιμή του, μόνο ανοιχτό δε συμφέρει να το έχεις… Σου λέει λοιπόν η κυβέρνηση και η Δ.Ε.Η: εάν γίνει σεισμός, δε θα πέσουν οι κολόνες και θα κοπούν τα καλώδια; Ναι. Θα έχουν οι πολίτες ηλεκτρικό ρεύμα; Όχι. Κάτσε λοιπόν να «απογειώσουμε» την τιμή του, για να μάθουν να ζουν με τα λυχνάρια και τις λάμπες πετρελαίου. Πώς ζούσαν οι πρόγονοί τους και αυτοί σήμερα δεν μπορούν; Είδες η Δ.Ε.Η.;

Στο μεταξύ όμως, ώρα με την ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων μετά το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου, ισχύος 8,9 της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια της Ζακύνθου, που προκάλεσε, μάλιστα, τεράστιο τσουνάμι. Η τοπική τηλεόραση διακόπτει το πρόγραμμα των μέντιουμ, των τηλεπωλήσεων και των κινέζικων ταινιών και δείχνει εικόνες από τεράστια κύματα να παρασύρουν και αυτοκίνητα στη θάλασσα και να εκσφενδονίζουν πλοιάρια στην ξηρά. Εξάλλου, εκεί που έχει φτάσει η βενζίνη και το πετρέλαιο, έφτασε η ώρα για τα αυτοκίνητα να μάθουν να… κολυμπούν και τα πλοιάρια να… κυκλοφορούν στους δρόμους της Ηλείας!!! «Καράβια βγήκαν στη στεριά
και πιάσανε τα όρη, ποιος είδε βάρκα στο Χελμό, στο Μέτσοβο βαπόρι»
, που θα τραγουδούσε και ο Παντελής Θαλασσινός.

Από τα πρώτα λεπτά της δόνησης, οι αρχές εκδίδουν προειδοποίηση για τσουνάμι, την οποία ανανεώνουν και επεκτείνουν γεωγραφικά. Λίγο αργότερα, τσουνάμι ύψους 10 μέτρων πλήττει το σύνολο της ακτογραμμής της Ηλείας, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι και πολύ κοντά στο επίκεντρο της δόνησης. Πρόχειροι υπολογισμοί αναφέρουν ότι, περίπου, 20.000 με 22.000 κτίσματα, το σύνολο, δηλαδή, των κτισμάτων που έχουν αναγερθεί χωρίς άδεια ή σε περιοχές που απαγορεύεται η δόμηση στις παραλιακές ζώνες της Ηλείας, τα… «παρέσυρε το ρέμα» (συγγνώμη, το τσουνάμι ήθελα να πω), προλαμβάνοντας έτσι τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την «τελική λύση» της περαίωσης. Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, έχει κλείσει το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας για τα πολιτικά αεροπλάνα και έχει διακοπεί η λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου. Η παραπληροφόρηση και το «ράδιο αρβύλα», σε όλο τους το μεγαλείο!!! Δε γνώριζαν ότι το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας δεν είναι σε θέση να δεχτεί πολιτικά αεροπλάνα, λόγω του ότι η κοροϊδία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για το θέμα αυτό «πάει σύννεφο» και οι πιλότοι, λόγω αυτής της χαμηλής… «νέφωσης», δεν μπορούν να προσγειώσουν τα αεροπλάνα; Δε γνώριζαν ότι η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο Ο.Σ.Ε. σταμάτησαν τα δρομολόγια των τρένων και έκλεισαν τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Ηλεία; Σου λέει: δύο ολόκληρα τρένα γεμάτα επιβάτες αγνοούνται στην Ιαπωνία, να έχουμε τα ίδια και χειρότερα στο νομό μας και να ψάχνουμε τον Κολοσούρτη στο… Κρητικό πέλαγος; Κάτσε να αποφασίσουμε να μην κινείται τίποτα, να μην έχουμε το κρίμα στο λαιμό μας!!! Ετέρα… «προοδευτική και σοσιαλιστική πρόβλεψη» της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στον τομέα των φυσικών καταστροφών!!!

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επιστρέφει εσπευσμένα από το εξωτερικό (γιατί, στο εσωτερικό της χώρας, είναι από εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να τον πετύχει κανείς) και εκφράζει με διάγγελμά του στον Ηλειακό λαό (όσος απόμεινε ζωντανός) την… οδύνη του για το ότι, ένας νομός – πρότυπο υπ - ανάπτυξης που ήταν η Ηλεία, έπαθε τόση μεγάλη καταστροφή, κηρύσσοντας τον νομό μας «σεισμόπληκτο» και ανακοινώνοντας παράλληλα, την πρόθεσή του να επισκεφθεί τον νομό μας (όχι όμως από την Εθνική Οδό Αθηνών – Πατρών – Πύργου, γιατί οι κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την κατασκευή της Ιονίας Οδού έχουν αφήσει απλήρωτους τους εργάτες, με συνέπεια, τα έργα να έχουν σταματήσει και ο δρόμος να μοιάζει περισσότερο με γιαπί, παρά με δρόμο, και δή… Εθνικό, αλλά και ούτε από τον 111, λόγω κατολισθήσεων και άλλων τινών). Κλείνοντας το διάγγελμά του, εκφράζει την πρόθεσή του να δημιουργήσει ένα νέο… «ταμείο Μολυβιάτη» για τους σεισμόπληκτους συμπατριώτες μας, με την ελπίδα, αυτή τη φορά, να εισπράξουν τα χρήματα που τους αναλογούν – όχι σαν το 2007 -, επιβεβαιώνοντας έτσι την πεποίθησή του ότι, το ελληνικό κράτος, θα σταθεί για μια ακόμα φορά στο… πλευρό τους !!! Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, οι εναπομείναντες Ηλείοι πολίτες που επέζησαν από το σεισμό και το τσουνάμι, να τρέχουν να βρουν ρήγματα και θαλασσινό νερό, να πέσουν μέσα, να γλιτώσουν, όντας σίγουροι ότι κανένα περιπολικό δε θα έρθει να τους εντοπίσει, λόγω του ότι… ελλείψει χρημάτων, θα είναι εκτός λειτουργίας, και κανένα νοσοκομείο στην Ηλεία δε θα μπορέσει να τους δεχτεί για νοσηλεία, ελλείψει… γιατρών και νοσηλευτών!!!

Νομίζετε ότι όλα τα παραπάνω δεν πρόκειται να συμβούν ποτέ; Και στην Ιαπωνία, έτσι έλεγαν… Αλλά ξέχασα. Εδώ είναι «Ελλάντα», δεν είναι «παίξε γέλασε»…

Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος

Δάσκαλος



Ο… ΕΠΟΜΕΝΟΣ!!!


Ο Ζίνε Ελ Αμπεντίνε Μπεν Άλι (ή Μπεν Άλι, Zine El Abidine Ben Ali, αραβικά: زين العابدين بن علي Zayn al-‘Ābidīn bin ‘Alī, γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1936) ήταν ο 2ος Πρόεδρος της Τυνησίας από τις 7 Νοεμβρίου 1987 ως τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση, στις 14 Ιανουαρίου 2011, στον απόηχο λαϊκών διαδηλώσεων και ταραχών. Ανήκε στο κόμμα «Δημοκρατικός Συνταγματικός Συναγερμός (RCD)», το οποίο, μάλιστα, ήταν και μέλος της… Σοσιαλιστικής Διεθνούς (σήκω Μαρξ, να δεις τα εξ Αφρική ιδεολογικά τέκνα σου(!!!) . Θεωρείται από πολλούς υπεύθυνος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη στην Τυνησία τις δύο (2) τελευταίες δεκαετίες, ενώ έχει επίσης επικριθεί για παραμέληση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών.

Ο Χόσνι Σαΐντ Μουμπάρακ (Muhammad Hosni Sayid Sayid Ibrahim Mubarak, στα αραβικά: محمد حسني سيد سيد إبراهيم مبارك , κοινά γνωστός με το όνομα Hosni Mubarak, αραβικά حسني مبارك και Husnī Mubārak), ήταν μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου πολιτικός της Αιγύπτου και ο 4ος πρόεδρος της χώρας από το 1981 ως το 2011, καθώς και πρόεδρος του «Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος» της Αιγύπτου (NDP).

Ο Μουαμάρ αλ Καντάφι ήταν Λίβυος στρατιωτικός (συνταγματάρχης) και πολιτικός, ντε φάκτο ηγέτης της Λιβύης από το 1969. Το πλήρες όνομά του είναι Muammar Abu Minyar al-Gaddafi. Κατάγεται από οικογένεια Βεδουίνων νομάδων. Την 1η Σεπτεμβρίου του 1969, μια μικρή ομάδα από αξιωματικούς του στρατού υπό την ηγεσία του Καντάφι έκανε πραξικόπημα και ανέτρεψε τον βασιλιά Ίντρις, ενώ ο τελευταίος παραθέριζε στην Ελλάδα (στα Καμένα Βούρλα), για λόγους υγείας.

Απ’ όλα τα παραπάνω, επικεντρώστε την προσοχή σας σε δύο μόνο φράσεις: «Δημοκρατικός Συνταγματικός Συναγερμός» και «Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα». Στην Τυνησία του Μπεν Άλι το ένα, στην Αίγυπτο του Μουμπάρακ το άλλο. Και, στη Λιβύη του Καντάφι, δεν υπήρχε κυβερνών… «δημοκρατικό» κόμμα; Φαίνεται ότι θεωρούνταν… «πολυτέλεια», γιατί, η επίσημη ονομασία του κράτους είναι «Μεγάλη Αραβική Λιβυκή Σοσιαλιστική Λαϊκή Τζαμαχιρίγια», όπου, η λέξη «Τζαμαχιρίγια», μπορεί να μεταφραστεί σαν «κράτος των μαζών». Εάν συσχετίσουμε εννοιολογικά τους προαναφερόμενους κομματικούς σχηματισμούς εξουσίας με την ετυμολογία της λέξης «δημοκρατία», που βρίσκεται στα συνθετικά «δήμος» (το σύνολο ή η συνέλευση των ανθρώπων που έχουν πολιτικά δικαιώματα) και «κράτος» (δύναμη, εξουσία, κυριαρχία), θα διαπιστώσουμε ότι είναι δυνατός μιας τέτοιας μορφής συσχετισμός. Όμως, επειδή όλοι και όλα κρίνονται στην πράξη τα παραπάνω κόμματα ήταν η βιτρίνα και μόνο μιας δημοκρατικά ασύμβατης απόλυτης εξουσίας. Και, όπως εύστοχα διατύπωσε τον 19ο αιώνα ο λόρδος Άκτον, «εάν η εξουσία διαφθείρει, η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα».

Μπεν Άλι: Πρόεδρος της Τυνησίας από το 1987 έως το 2011 (σύνολο: 24 χρόνια).

Χόσνι Μουμπάρακ: Πρόεδρος της Αιγύπτου από το 1981 έως το 2011 (σύνολο: 30 χρόνια). Μουαμάρ αλ Καντάφι: ηγέτης της Λιβύης από το 1967 έως το 2011 (σύνολο: 44 (!!!) χρόνια. Είναι δυνατόν; Κι όμως, είναι!!! Είναι αυτό Δημοκρατία; Όχι βέβαια. Για τον απλούστατο λόγο ότι, βασική αρχή της δημοκρατίας είναι η ελευθερία, που σημαίνει την άμεση εναλλαγή στην εξουσία όλων των πολιτών, και όχι των κομμάτων. Γιατί η εξουσία ασκείται από το λαό. Στην προκειμένη περίπτωση, όχι μόνο όλοι οι πολίτες, αλλά και ούτε όλα τα κόμματα εναλλάσσονταν στην εξουσία. Πώς όμως θα μπορούσαν να συμβούν αυτά, όταν, για παράδειγμα, ο Μπεν Άλι και το καθεστώς του είχαν φροντίσει να καταστείλουν κάθε αντιπολίτευση απ' όπου και αν προερχόταν, είτε από την Αριστερά είτε από τους ισλαμιστές, που συλλαμβάνονταν κατά χιλιάδες τη δεκαετία του 1990 και να επιβάλλουν περιορισμούς στον Τύπο και στα συνδικάτα, που καταγγέλλονταν από τους πολιτικούς αντιπάλους του, οι οποίοι, στην πλειονότητά τους, ζούσαν εξόριστοι; Πώς θα μπορούσαν να συμβούν αυτά, όταν ο Μουμπάρακ είχε επικριθεί για νεποτισμό, για διώξεις των πολιτικών του αντιπάλων και για καταστολή της αντιπολίτευσης; Όταν «ευλόγησε» τη σύλληψη και καταδίκη σε καταναγκαστικά έργα (5 ετών) του ηγέτη της αντιπολίτευσης και πολιτικού του αντιπάλου Αϊμάν Νουρ, στις 24 Δεκεμβρίου του 2005; Πώς θα μπορούσαν να συμβούν αυτά, όταν ο Καντάφι είχε διαγράψει από το λεξιλόγιο της Λιβύης τις έννοιες «πολιτικές ελευθερίες» και «πολιτικά δικαιώματα»; Άλλωστε, εάν όντως υπήρχαν κατά τα χρόνια της διακυβέρνησής του οι έννοιες αυτές και εφαρμόζονταν στην πράξη, γιατί ο λαός να επαναστατήσει για να μετατρέψει τη Λιβύη από «Τζαμαχιρίγια», από «κράτος των μαζών», δηλαδή, σε ένα πραγματικά λαϊκά κυρίαρχο κράτος μέσα από ένα ορμητικό χείμαρρο λαϊκής εξέγερσης, με συγκεκριμένα αιτήματα και στόχους;

Όταν ο D. Hume (1711-1776), ασκώντας κριτική στις θεωρίες του κοινωνικού συμβολαίου, έγραφε χαρακτηριστικά ότι: «σχεδόν όλα τα πολιτεύματα που υπάρχουν σήμερα ή που μαρτυρούνται από κάποιο ιστορικό κείμενο, έχουν εξαρχής θεμελιωθεί είτε σε σφετερισμό (σ.σ: της εξουσίας) ή κατάκτηση, είτε και στα δύο, χωρίς κάποια πρόφαση μιας πρόθυμης συναίνεσης ή θεληματικής υποταγής του λαού», δε θα μπορούσε φυσικά να φανταστεί ότι οι απόψεις του αυτές θα επιβεβαιώνονταν από τα σημερινά τεκταινόμενα στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, που αλλάζουν δραματικά αλλά και ριζικά τον πολιτικό χάρτη της περιοχής. Τεκταινόμενα που, αυτή τη φορά, δεν υπαγορεύονται ή επιβάλλονται από κανέναν «εξωτερικό παράγοντα» (βλέπε ΗΠΑ, Ισραήλ, Αλ Κάιντα κ.α.) ή από κάποια συγκεκριμένη θρησκεία (Ισλάμ), αλλά πηγάζουν απευθείας από τον πολύπαθο λαό. Από τους Τυνήσιους μουσουλμάνους, από τους Λίβυους μουσουλμάνους, από τους Αιγύπτιους μουσουλμάνους, αλλά και από τους Χριστιανούς Ορθόδοξους Αιγύπτιους, καθώς και από τους Χριστιανούς Κόπτες Αιγύπτιους. Αυτοί συνθέτουν το λαό κάθε χώρας και όχι οι μισθοφόροι του Καντάφι.

Μιας όμως και γίνεται λόγος για τον Καντάφι, και της καθολικής συμπαράστασης του ελληνικού λαού στον δίκαιο αγώνα του λιβυκού λαού για ελευθερία και δημοκρατία, ιδού, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς κάποιοι στην Ελλάδα, πριν από έναν περίπου χρόνο, «επιβράβευαν» τον Καντάφι και το τυραννικό καθεστώς του: σε τότε πρόταση των επιμελητηρίων Μεσσηνίας και Αρκαδίας (!) γινόταν λόγος για… ανακήρυξη του Καντάφι σε Διδάκτορα μάλιστα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών (!!!), που εδρεύει στην Καλαμάτα! Στην επιστολή γινόταν λόγος στην εξέχουσα προσωπικότητα, φιλικά προσκείμενη στην Ελλάδα, προσωπικότητα, που θα συνέβαλε στην προσπάθεια μετατροπής της Μεσσηνίας σε Νότια Πύλη της Μεσογείου. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η εν λόγω επιστολή προς τον Πρύτανη Παπαθεοδώρου, «η διάκριση, θα συμβάλλει στην ευόδωση του στόχου των επιμελητηρίων», ενώ γίνεται μάλιστα ειδική μνεία στην νέα πολιτική εξωστρέφειας της Λιβύης αλλά και στην θετική διάθεση του Καντάφι για μια συνεργασία με την Πελοπόννησο σε τουριστικό, εμπορικό αλλά και επιστημονικό επίπεδο!!! (Πηγή: http://www.arcadiaportal.gr/news/o-kantafi-tha-esoze-kai-tin-peloponniso). Εάν προσθέσετε και τις συχνές- πυκνές εμφανίσεις της κυρίας Μουμπάρακ στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κ.α.), στα πλαίσια «φιλανθρωπικών εκδηλώσεων», αντιλαμβάνεστε εύκολα την υποκρισία και τον φαρισαϊσμό κάποιων στην Ελλάδα (αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη), που, μέχρι πριν από λίγο καιρό «έτρωγαν κι έπιναν» με τον «φίλο» Μπεν Άλι, με τον «φίλο» Μουμπάρακ και με τον «φίλο» «Καντάφι» και τις οικογένειές τους, κλείνοντας τα μάτια στην κραυγαλέα παραβίαση των θεμελιωδών πολιτικών δικαιωμάτων και το βιασμό της Δημοκρατίας, με θύτες τους ιδίους και θύματα, τους λαούς τους. Ωραίες… «επενδύσεις» και… «φιλανθρωπίες»: με τα κλεψιμαίικα χρήματα του λαού!!!

Για να ετοιμάζεται ο επόμενος – εντός και εκτός Ευρώπης- ηγέτης…

Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος

Δάσκαλος

Ο ΤΥΦΩΝΑΣ... «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»!!!


Όταν, πριν από ακριβώς έξι (6) μήνες, η στήλη αυτή είχε επισημάνει την –τότε- προεκλογική ακατάσχετη θριαμβολογία των στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. –και όχι μόνο- για το υπό εφαρμογή σχέδιο «Καλλικράτης», που εντασσόταν στον παραλογισμό της κομματικής υποταγής και όχι στη λογική ενός υπεύθυνου, σοβαρού και αποτελεσματικού σχεδίου ανίχνευσης και καταγραφής των πραγματικών αναγκών και επίλυσης των οξύτατων προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών, σίγουρα, θα επιθυμούσε, για το καλό του τόπου, να διαψευστεί στην πράξη από τις μελλοντικές εξελίξεις. Δυστυχώς, όμως, σήμερα, τα «έργα και οι ημέρες» του «Καλλικράτη», σαράντα (40), περίπου, ημέρες μετά την εφαρμογή του στην πράξη, έρχονται να ανατρέψουν και την παραμικρή υπόνοια που θα μπορούσε κάποιος να έχει, ότι, η στήλη αυτή, αποτελεί τον «αντιρρησία συνείδησης», ενάντια σε κάθε σχέδιο προόδου και ανάπτυξης της χώρας.

Βρισκόμαστε ήδη στις αρχές Φεβρουαρίου και ο «Καλλικράτης» στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ομοιάζει με αρχιτεκτόνημα χωρίς… αρχιτεκτονική, με αριστοκρατικά ντυμένο παλιάτσο, με γάιδαρο, που, στο πνεύμα της –οσονούπω- Αποκριάς, έχει πρώιμα μεταμφιεστεί σε… ατίθασο άτι!!! Επικαλύψεις στην άσκηση αρμοδιοτήτων, ελλιπής χρηματοδότηση, χρέη που μένουν χρέη, ασάφειες σε θέµατα προσωπικού και υποδοµών, υποστελέχωση, στη Ζαχάρω, όπως πάνε τα πράγματα, θα έρθει το Πάσχα και ακόμα θα κάνουν… δημαιρεσίες, και άλλα τινά. Και ζήσαν αυτοί καλά, κι εμείς… χειρότερα, ή, αλλιώς, «όλα τα ’χε η Μαριωρή, ο… «Καλλικράτης» της έλειπε»!!!

«Η αβεβαιότητα που επικρατεί με τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα οδηγεί την Ηλεία στον κοινωνικό και οικονομικό μαρασμό με δυσάρεστες συνέπειες για τους κατοίκους. Δύο από τις βασικές αναπτυξιακές υποδομές αεροδρόμιο Ανδραβίδας και Ολυμπία Οδός (Πάτρα- Πύργος και τμήμα από έξοδο πόλης μέχρι Αρχαία Ολυμπία) παραμένουν σε στασιμότητα όπως διεφάνη στην μαραθώνια σύσκεψη στο γραφεία του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Μαγκριώτη με την συμμετοχή βουλευτών και εκπροσώπων της Περιφερειακής Αρχής. Τα νέα δεδομένα που έγιναν γνωστά κατά την διάρκεια της σύσκεψης για το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και την λειτουργία του ως πολιτικού, οδηγούν το έργο στις καλένδες παρά τις διαβεβαιώσεις για εξεύρεση επιπλέον πιστώσεων (20 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εγγραφεί στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας)». (Πηγή: www.patrisnews.com).

Πού είναι ο «Καλλικράτης», οέο; Πού είναι το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας; Πού είναι η Ολυμπία οδός; Πού είναι η ανάπτυξη του λιμανιού το Κατακόλου; Πού είναι η ανάπτυξη του Καϊάφα; Πού είναι η διαχείριση των απορριμμάτων; Πού είναι τα τρένα; Πού είναι το φυσικό αέριο; Που είναι το ξεκόλλημα του νομού μας από τις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης; Τόσες δεκαετίες τώρα και, οι πάσης κομματικής αποχρώσεως… «Ηλειάρχες» και «Ηλειοσωτήρες» έχουν διαμορφώσει τη συνείδηση της κοινής γνώμης του νομού μας κατά τρόπο ανάλογο εκείνης των επενδυτών του χρηματιστηρίου: όπως, εδώ και αρκετό καιρό, το «ψυχολογικό φράγμα» των επενδυτών στη Σοφοκλέους ήταν οι 1.500 μονάδες, έτσι και το «ψυχολογικό φράγμα» για τους Ηλείους πολίτες είναι η… οποιαδήποτε θέση κάτω από την 52η θέση ανάπτυξης, στην οποία βρίσκεται ο νομός μας σήμερα. Με άλλα λόγια δηλαδή, εκείνοι που μας πέταξαν τόσα και τόσα χρόνια τώρα στον πάτο του πηγαδιού της στασιμότητας και της οπισθοδρόμησης, θεωρούν ως μεγάλη επιτυχία το να μάθουμε να κολυμπάμε, για να μην… βουλιάξουμε!!! Και η τραγική ειρωνεία: όλοι αυτοί εξακολουθούν μετά μανίας να κυκλοφορούν με την ταμπέλα του… «προοδευτικού»!!!

«Ή αλλάζουμε, ή βουλιάζουμε», μας έλεγες προεκλογικά πριν από 15 μήνες, αγαπητέ Γιώργο Παπανδρέου. Σήμερα, και αλλάζουμε (προς το χειρότερο), και βουλιάζουμε. Πώς όμως αλλάζει κάποιος όταν βουλιάζει; Πότε προλαβαίνει να το κάνει αυτό, ιδιαίτερα, όταν ο τυφώνας «Καλλικράτης» έχει επεκταθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της ελληνικής κοινωνίας και σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του;

«Καλλικράτης» στη δημόσια Παιδεία: σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ για την εκπαίδευση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, η Ηλεία βρίσκεται αρκετά χαμηλά στους νομούς της χώρας σε ότι αφορά τις επιδόσεις των μαθητών, με ποσοστό 37,1%. Και, προφανώς, για να αυξήσει η κυβέρνηση το ποσοστό αυτό, σκέφτηκε να προχωρήσει στη… συγχώνευση ή κατάργηση σχολικών μονάδων!!! Βασικοί στόχοι του εγχειρήματος, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, είναι η ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ο εξορθολογισμός στη διασπορά των σχολικών μονάδων και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, ώστε να διευκολύνεται και να υποστηρίζεται η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας για όλους τους μαθητές της επικράτειας. Δηλαδή, αγαπητοί Ηλείοι γονείς, θέλετε δε θέλετε, θα μετακινηθείτε στο άθλιο οδικό δίκτυο του νομού μας προκειμένου να προσφέρετε στα παιδιά σας την καλύτερη δυνατή μόρφωση, με αποτέλεσμα, το μαρασμό των τοπικών κοινωνιών. Ας μην ξεχνάμε ότι, στο πρόσφατο παρελθόν, έχει καταγραφεί η ερήμωση χωριών, των οποίων τα σχολεία καταργήθηκαν. Από την άλλη πλευρά, μεγιστοποιείται ο κίνδυνος να αυξηθεί η σχολική διαρροή κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ιδίως για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, που δε θα έχουν δυνατότητα μετεγκατάστασης. Και τίθεται εδώ το ερώτημα: εάν αυτός δεν είναι σοβαρός λόγος για να ξεσηκωθούν οι τοπικές κοινωνίες του νομού μας, τότε, ποιος είναι; Μήπως θα πρέπει, οι επτά Δήμαρχοι της Ηλείας να ασχοληθούν επισταμένα με το σοβαρότατο αυτό θέμα; Ήδη, το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας, πολύ ορθά και έγκαιρα, τοποθετήθηκε αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Άραγε, τί κάνουν οι άλλοι Δήμαρχοι της Ηλείας; Τί κάνουν οι Σύλλογοι Δασκάλων και η ΕΛΜΕ Ηλείας;

«Καλλικράτης» στον σιδηρόδρομο: ένα τρένο είχαμε, πάει κι εκείνο… Σιδηροδρομικούς σταθμούς είχαμε, εστίες μόλυνσης κατάντησαν, θλιβερά απομεινάρια ενός λαμπρού σιδηροδρομικού παρελθόντος… Υπαλλήλους του Ο.Σ.Ε. είχαμε, νυχτοφύλακες/κλητήρες, εργάτες καθαριότητας σε Δήμους και «εκτελούνται πάσης φύσεως εργασίες» τους κατάντησαν εκείνοι, που καταχρέωσαν τον Ο.Σ.Ε.!!! «Καλλικράτης» στα παραρτήματα του ΙΚΑ σε δήμους του νομού μας, όπως πολύ έντονα φημολογείται… «Καλλικράτης» στις εφορίες, όπως, επίσης, πολύ έντονα φημολογείται… «Καλλικράτης»… «Καλλικράτης»… Τυφώνας… «Καλλικράτης»!!!

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Τυφώνας ήταν ένα τέρας που είχε ουρά φιδιού και σώμα ανθρώπου. Ο Τυφώνας ήρθε σε σύγκρουση με το Δία και πολέμησε μαζί του, αλλά νικήθηκε και τιμωρήθηκε σκληρά. Ο Δίας τον καταδίκασε να είναι πλακωμένος από το βουνό της Αίτνας που οι ηφαιστειακές του εκρήξεις οφείλονται στους σπασμούς της αγωνίας του Τυφώνα.

Ζητείται… «Δίας»!!! ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ!!!

Αναγνώστες

Από το Blogger.